Ilse (en Arjanneke) in de luiersVoor ik zwanger werd, had ik al eens gehoord over wasbare luiers. Het leek me eerlijk gezegd niets. Heb je het druk met je pasgeboren baby, kan je ook nog eens hele dagen luiers staan wassen. En hoewel ik echt bewondering had voor alle wereldverbeteraars die toch dapper wasbare-luierland betraden, zag ik het mezelf echt niet doen.

Tijdens mijn zwangerschap werd ik op Instagram en Facebook geconfronteerd met waslijnen vol vrolijke luiers in de leukste printjes. Of het nou de hormonen waren, of mijn innerlijke wereldverbeteraar (als kind richtte ik een Greenteam op en ben daardoor door mijn man gekscherend als Greenpeace jeugdactivist bestempeld), er ging bij mij iets kriebelen. Ik ging daarom online op zoek naar informatie over de voordelen van wasbare luiers. Die waren er genoeg. Om de belangrijkste maar even op te noemen:

  1. Beter voor het milieu

Door wasbare luiers te gebruiken i.p.v wegwerp bespaar je ruim 6.000 luiers, wat gelijk staat aan 1.500 kilo afval per kind.

  1. Beter voor de portemonnee

Bij wegwerpluiers ben je tot de zindelijkheid ongeveer € 1.800,- kwijt aan luiers, en dat is nog maar voor 1 kind. Voor een pakket wasbare luiers betaal je tussen de € 400 en € 1.000,-. Dat is ook niet goedkoop, maar als je meerdere kinderen krijgt, hoef je geen nieuwe luiers meer te kopen. Heb je een kleine portemonnee, dan kun je een aankoop via marktplaats overwegen.

  1. Beter voor de zindelijkheid

Kinderen die wasbare luiers dragen, voelen beter wat er gebeurt als ze plassen/drukken en worden daardoor vaak eerder zindelijk.

  1. Beter voor de gezondheid

Wasbare luiers zijn beter voor de gevoelige huid van je kindje, omdat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt.


Natuurlijk zijn er ook nadelen. Wasbare luiers zijn over het algemeen wat steviger, waardoor je kindje een wat dikker luierkontje heeft dan bij wegwerp. Hier moet je rekening mee houden als je broekjes en rompers koopt. Nu moet ik uit eigen ervaring zeggen, dat dit verschilt per systeem en dat mijn dochter met wasbaar prima in haar kleertjes past. Een ander nadeel is dat je wat vaker moet wassen, maar laten we eerlijk zijn, met een baby in huis staat de wasmachine toch al vaak aan. Ook dat was daarom voor mij geen reden om het niet te doen. Toen een vriendin mij vertelde over haar ervaringen met wasbare luiers, was ik erg enthousiast. Naarmate mijn bevalling dichterbij kwam, ging ik alleen toch twijfelen. Ik vond dat er veel op me afkwam en besloot om de wasbare luiers even opzij te zetten. Ik wilde eerst wennen aan het moederschap en begon daarom toen Jule geboren werd met wegwerpluiers. Toch bleef het kriebelen...


Toen Jule 6 maanden was, had het idee van wasbaar me nog niet losgelaten. Na wat gesprekken met mijn man, waren we er snel over uit dat we het wasbaar luieren een kans wilden geven. Het kiezen van een systeem was de volgende stap. Er zijn namelijk meerdere systemen binnen de wasbare luiers. Zo kan je kiezen voor een tweedelig systeem, waarbij je een voorgevormde binnen luier en een waterdicht overbroekje gebruikt. Ook zijn er systemen waarbij je een of meerdere inleggers in een overbroekje vastmaakt, waardoor je een wat minder dikke luier krijgt. De Billenboetiek legt op hun site keurig het verschil uit tussen de verschillende systemen, samen met de voor- en nadelen ervan. Ik vond dat een fijne leidraad bij het kiezen van het juiste systeem.


De Billenboetiek is sowieso een fijne winkel als je wasbare luiers wilt kopen. Naast dat ze persoonlijk advies geven, letten ze er ook op dat ze alleen producten verkopen waarbij ze ook inzicht hebben in de productiewijze en arbeidsomstandigheden. Zo kan je ervan op aan dat de luiers die je koopt, ook op een eerlijke manier zijn vervaardigd.


Terug naar onze ontdekkingstocht. Wij kozen ervoor om te beginnen met een luier met losse inleggers. Ik kocht er eerst maar een paar, genoeg om 1 dag per week wasbare luiers te gebruiken. Zo kwamen we erachter of het werkte voor ons, zonder meteen een bak geld uit te geven. Het beviel eigenlijk meteen en al snel breidde ik onze verzameling uit met nieuwe inleggers en overbroekjes. Ik kocht spullen van verschillende merken, om te kijken wat het beste beviel. Zo heb ik stapje voor stapje een luier-uitzet opgebouwd met luiers die voor ons het beste werken.