top of page

Wasbare luiers. 4 redenen Waarom je er vandaag nog mee wilt beginnen!

Bijgewerkt op: 28 feb.Voor ik zwanger werd, had ik al eens gehoord over wasbare luiers. Het leek me eerlijk gezegd niets. Heb je het druk met je pasgeboren baby, kan je ook nog eens hele dagen luiers staan wassen. En hoewel ik echt bewondering had voor alle wereldverbeteraars die toch dapper wasbare-luierland betraden, zag ik het mezelf echt niet doen.

Tijdens mijn zwangerschap werd ik op Instagram en Facebook geconfronteerd met waslijnen vol vrolijke luiers in de leukste printjes. Of het nou de hormonen waren, of mijn innerlijke wereldverbeteraar (als kind richtte ik een Greenteam op en ben daardoor door mijn man gekscherend als Greenpeace jeugdactivist bestempeld), er ging bij mij iets kriebelen. Ik ging daarom online op zoek naar informatie over de voordelen van wasbare luiers. Die waren er genoeg. Om de belangrijkste maar even op te noemen:


  1. Beter voor het milieu Door wasbare luiers te gebruiken i.p.v wegwerp bespaar je ruim 6.000 luiers, wat gelijk staat aan 1.500 kilo afval per kind.

  2. Beter voor de portemonnee Bij wegwerpluiers ben je tot de zindelijkheid ongeveer € 1.800,- kwijt aan luiers, en dat is nog maar voor 1 kind. Voor een pakket wasbare luiers betaal je tussen de € 400 en € 1.000,-. Dat is ook niet goedkoop, maar als je meerdere kinderen krijgt, hoef je geen nieuwe luiers meer te kopen. Heb je een kleine portemonnee, dan kun je een aankoop via marktplaats overwegen.

  3. Beter voor de zindelijkheid Kinderen die wasbare luiers dragen, voelen beter wat er gebeurt als ze plassen/drukken en worden daardoor vaak eerder zindelijk.

  4. Beter voor de gezondheid Wasbare luiers zijn beter voor de gevoelige huid van je kindje, omdat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt.


Natuurlijk zijn er ook nadelen. Wasbare luiers zijn over het algemeen wat steviger, waardoor je kindje een wat dikker luierkontje heeft dan bij wegwerp. Hier moet je rekening mee houden als je broekjes en rompers koopt. Nu moet ik uit eigen ervaring zeggen, dat dit verschilt per systeem en dat mijn dochter met wasbaar prima in haar kleertjes past. Een ander nadeel is dat je wat vaker moet wassen, maar laten we eerlijk zijn, met een baby in huis staat de wasmachine toch al vaak aan. Ook dat was daarom voor mij geen reden om het niet te doen. Toen een vriendin mij vertelde over haar ervaringen met wasbare luiers, was ik erg enthousiast. Naarmate mijn bevalling dichterbij kwam, ging ik alleen toch twijfelen. Ik vond dat er veel op me afkwam en besloot om de wasbare luiers even opzij te zetten. Ik wilde eerst wennen aan het moederschap en begon daarom toen Jule geboren werd met wegwerpluiers. Toch bleef het kriebelen...


Toen Jule 6 maanden was, had het idee van wasbaar me nog niet losgelaten. Na wat gesprekken met mijn man, waren we er snel over uit dat we het wasbaar luieren een kans wilden geven. Het kiezen van een systeem was de volgende stap. Er zijn namelijk meerdere systemen binnen de wasbare luiers. Zo kan je kiezen voor een tweedelig systeem, waarbij je een voorgevormde binnen luier en een waterdicht overbroekje gebruikt. Ook zijn er systemen waarbij je een of meerdere inleggers in een overbroekje vastmaakt, waardoor je een wat minder dikke luier krijgt. De Billenboetiek legt op hun site keurig het verschil uit tussen de verschillende systemen, samen met de voor- en nadelen ervan. Ik vond dat een fijne leidraad bij het kiezen van het juiste systeem.


De Billenboetiek is sowieso een fijne winkel als je wasbare luiers wilt kopen. Naast dat ze persoonlijk advies geven, letten ze er ook op dat ze alleen producten verkopen waarbij ze ook inzicht hebben in de productiewijze en arbeidsomstandigheden. Zo kan je ervan op aan dat de luiers die je koopt, ook op een eerlijke manier zijn vervaardigd.


Terug naar onze ontdekkingstocht. Wij kozen ervoor om te beginnen met een luier met losse inleggers. Ik kocht er eerst maar een paar, genoeg om 1 dag per week wasbare luiers te gebruiken. Zo kwamen we erachter of het werkte voor ons, zonder meteen een bak geld uit te geven. Het beviel eigenlijk meteen en al snel breidde ik onze verzameling uit met nieuwe inleggers en overbroekjes. Ik kocht spullen van verschillende merken, om te kijken wat het beste beviel. Zo heb ik stapje voor stapje een luier-uitzet opgebouwd met luiers die voor ons het beste werken.

Inmiddels is Jule 14 maanden en zijn we nog steeds enthousiast over de wasbare luiers. Ik heb verschillende systemen en merken in huis, waar ik tussen wissel afhankelijk van wat er op de planning staat. Zo heb ik voor als we een dagje weggaan ook tweedelige systemen in huis, waarmee ze wat minder snel verschoond hoeft te worden. ‘s Nachts en ook als ze naar de oppas gaat heeft Jule wegwerp aan. Zodra ze thuiskomt en een verschoning nodig heeft, doe ik haar wasbaar aan. Ik draai eens in de 3 dagen een luierwas, dus ook dat valt best mee. Ik kan echt trots worden van mijn vrolijke waslijn, maar ook zeker van het feit dat ik zelden nog een zak met luierafval weg moet brengen. Het geeft me een goed gevoel om zo wat bij te dragen aan een betere wereld. Zeker nu ik moeder ben en mijn kleine in diezelfde wereld op moet groeien.


En voor wie nog twijfelt: elke luier is er eentje. Dus als jij maar 1 wasbare luier per dag gebruikt, komen er toch 365 luiers per jaar minder op de afvalberg terecht. Alle kleine beetjes helpen, toch? En als iedereen zijn steentje bijdraagt, ook al is het maar een kiezeltje, kunnen we met elkaar bergen verzetten.

Liefs,

IlseAanvulling van Arjanneke:

Ook ik heb wasbare luiers gebruikt bij onze lieve dochter. De reden ervoor was dat ik steeds gezondere en duurzamere keuzes voor mijzelf, ons gezin en de aarde wilde maken. Lees hier meer over in deze blog. Inmiddels is dit alweer een paar jaar geleden. Het werkte voor mij heel goed om eerst verschillende systemen uit te proberen. Uiteindelijk heb ik mijn luieruitzet aangeschaft via Kaatje Katoen. Net als de billenboetiek hadden ze een duurzame achtergrond. Ik koos voor Totsbots Easyfit. Ik vond ze zo leuk om te zien, ze hadden zo'n heerlijk zachte binnenkant en ze werkten qua sluiting hetzelfde als wegwerpluiers. Dit deed ik in combinatie met Bamboozle's (tweedelig systeem) als nachtluiers. Later koos ik voor wegwerpluiers 's nachts.


Op de opvang werden de wasbare luiers na gebruik in een waszak meegegeven. Werkte ook prima.


Wat me echt is bijgebleven is dat het 'wasbaar luieren' zoveel makkelijker en schoner was dan het leek. Dus mocht je nog niet overtuigd zijn, komt dat misschien omdat je je het volgende afvraagt:


Klinkt allemaal leuk en verantwoord hoor, maar hoe doe je dat met vieze luiers? Dat wordt toch een gore bende?

Ik vulde een (gewone) luieremmer met een luierwasnet. Daarin deed ik de gebruikte luiers. De papieren inleggers spoelde ik door de wc zodat de luier al redelijk schoon was voordat deze in de emmer verdween. Als de emmer vol was liep ik er mee naar de wasmachine deed de luiers en stoffen inleggers met net en al in de machine. Ik hoefde vieze luiers dus niet meer aan te raken totdat ze schoon waren. Het argument dat wasbaar luieren een vieze toestand is, komt echt uit het vroege luiertijdperk. Dat is echt niet meer zo. Inmiddels zijn de luiers zo aangepast dat ze veel gemakkelijker werken en te wassen zijn, zonder weken, of ander gedoe. Het is echt zoveel schoner dan je wellicht zou denken! Ik waste ze met speciaal luierwasmiddel en hing ze te drogen aan Ikea sokkendrogers. Binnen een uur of 4 waren ze allemaal droog. Supersnel! En dan die gezellige, lieve printjes. Ik vond het heerlijk om de luierlade open te doen en dan te kijken naar de rijtjes luiers ;). Ook nu nog heeft Lotje (de mama en baby yoga pop die ik gebruik in mijn lessen) een wasbare luier aan, zodat alle moeders die meedoen even kunnen kijken, en dochterlief heeft er een voor haar pop.

Succes met je overwegingen! En laat even weten of je overstag bent gegaan ;)


Liefs!


Комментарии


bottom of page