top of page

Gember superpower! 8 redenen waarom gember goed voor je is:

Bijgewerkt op: 15 sep. 2021

In het rijtje met gezonde voedingsmiddelen hoort deze superheld zeker thuis. Er is vrijwel geen supermarkt meer die deze wortelstokjes niet vers verkoopt, en anders is er altijd wel gembersiroop of gemberpoeder (djahé) te vinden.Mijn allereerste herinnering aan gember dateert uit mijn kindertijd. Het doet met terugdenken aan een jarig jongetje uit mijn klas dat trakteerde: cakejes met gember, gebakken door zijn moeder.. O o, dat was geen goed idee. De meesten van ons keken elkaar na één hap wanhopig aan en hoe de meester ook probeerde ons die dingen op te laten eten, de cakejes verdwenen op een paar na, gebroederlijk in de afvalbak. Goor vonden we ze. Supervies. En het jochie zielig.


Geen liefde op het eerste gezicht dus, die gember... Maar dat ontdoet niets aan de positieve eigenschappen ervan.


De gemberplant behoort tot de familie van planten waar ook andere fijne wortels horen, zoals kurkuma, kardemom en galangawortel. Gember heeft een meer dan 5000 jaar oude geschiedenis als medicijn tegen allerlei kwalen. Het is dan ook niet voor niets dat ik dit vriendje even op een voetstuk plaats.


1. Gember is een sterke ontstekingsremmer

Gember staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer die je kan helpen bij een groot scala aan chronische klachten en ziektes.Chronische (en soms verborgen) ontstekingen liggen aan de basis van veel van onze huidige chronische ziektes. Vaak voel je deze niet maar zijn ze sluimerend aanwezig in je lichaam.


2. Gember kan (menstruatie-)pijn verminderen

Gember wordt al eeuwenlang gebruikt tegen allerlei pijnklachten waaronder menstruatiepijn. Uit een onderzoek onder 150 vrouwen bleek dat, als er bij de start van de menstruatie iedere dag wat gember werd ingenomen, dit de pijn even effectief bleek te verlichten als ibuprofen. Gember is overigens ook effectief tegen spierpijn als gevolg van sporten.


2. Om te stoppen met braken

Zwangere vrouwen boeken heel goede resultaten als het gaat om gember als middel tegen ochtendmisselijkheid en overgeven. Dit is te danken aan de gingerol, zingerone en shogaols die gember bevat. Je kunt het zelfs toepassen bij reisziekte. Superfijn!

3. Gember is libidoverhogend

Gember heet het vermogen om je lichaam op te warmen, inclusief the lower areas. Het staat bekend om het stimuleren van potentie en uithoudingsvermogen.... Dus.


4. Gember verhoogt de opname van voedingstoffen

Wat een fijn nieuwtje voor je gezondheid! Wist je dat gember de opname van voedingstoffen uit je darmen tot wel 200% kan verhogen? Dit is een goede reden om in ieder gerecht wat gember te verwerken. Als je hiervoor gemalen gember uit een potje gebruikt zal je gerecht niet naar gember smaken.


6. Gember helpt bij opgeblazen gevoel en winderigheid

Gember zorgt ervoor dat je spijsvertering wordt gestimuleerd. Het verhoogt de samentrekkingen van je maag waardoor je maaginhoud sneller naar je darmen kan, waardoor een opgeblazen gevoel zal verminderen. Ook verbetert gember de samentrekkingen in je darmen waardoor winderigheid kan verminderen.


7. Gember heeft anti-virale en anti-bacteriële eigenschappen

Als je gember gebruikt kunnen griep en verkoudheden sneller worden genezen. Er zijn meerdere bacteriën en virussen die graag het veld ruimen als ze met gember in contact komen.

8.  Gember is werkzaam bij preventie van kanker

Het kenmerk van kanker is een ongecontroleerde groei van cellen die niet goed meer weten hoe zichzelf moeten uitschakelen en afbreken. Hoe eerder deze cellen door je lichaam worden opgeruimd hoe beter. Diverse onderzoeken bij dieren hebben aangetoond dat 6-gingerol in gember de groei blokkeert van verschillende vormen van kanker, met name darmkanker. Er is beperkt bewijs dat gember effectief kan zijn andere vormen van kanker. Waarom zou je wachten op bewijs als je vandaag al gember toe kan voegen aan je menu?


Pas op als je galstenen hebt of bloedverdunners gebruikt.

  • Gember kan de afgifte van een stofje genaamd galzuur verhogen. Heb je problemen met je galblaas of galstenen, pas dan ook op met (grote hoeveelheden) gember.

  • Gember verdunt je bloed, dus pas op als je bloedverdunners gebruikt. Overleg met je arts of je niet (een gedeelte van) je bloedverdunners mag vervangen door gember. Bloedverdunners zijn geen geneesmiddelen, ze zullen je niet beter maken. Verander je voedingspatroon en probeer er vanaf te komen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.Jaaa wil jij ook aan de gember? Zo zorg je ervoor dat je er meer van binnenkrijgt:

Verse gember is het meest geschikt, maat je kunt ook kiezen voor gemberpoeder. Verder is gember verkrijgbaar als siroop of in stukjes in een potje. Gember heeft een bijzondere smaak dus de kans bestaat dat je er misschien even aan moet wennen. Zelf heb ik het inmiddels standaard in huis en gebruik ik het bijna dagelijks. Het makkelijkste is om wat plakjes gember toe te voegen aan je favoriete pot thee. Verder is het heel gemakkelijk om wat verse gember toe te voegen aan je smoothies, maar ook bijvoorbeeld aan je soepen en al het andere wat je aan het koken bent.


Receptje:

Snijdt een paar plakjes gember, ontdoe van de schil en voeg ze toe aan gekookt water.

Ziet er superhip uit en ik vind het zelf echt lekker!

Voor een sterkere variant laat je een paar plakjes meekoken in een pannetje water; dit maakt het goedje krachtiger maar ook sterker van smaak.

Verder mixt verse gember heel goed met oosterse gerechten en maakt het je soepjes wat verwarmender dus lekker in herfst in winter. Enjoy!2.879 weergaven

Comments


bottom of page