top of page

De maand van Puur Mama Suzanne!


Ha Puur Mama, vertel...Wie ben je?

Hai! Ik ben Suzanne en ik ben 31 jaar. Ik ben nu bijna 11 jaar samen met Marko en samen hebben we een dochter Lotte van 2 jaar. Op dit moment ben ik 39 weken zwanger van ons tweede kindje. Ik ben leerkracht en intern begeleider op een hele leuke basisschool in Breda, maar op dit moment natuurlijk met zwangerschapsverlof. Ik vind het heerlijk om lekker thuis aan te rommelen en leuke dingen te doen met mijn gezin en vrienden/familie.


*Op 1 oktober is Suzanne thuis bevallen van een prachtige, gezonde zoon en broertje voor Lotte "Lucas".


Hoe ziet jouw dag eruit?

Op dit moment zijn mijn dagen vrij rustig😊.

Maar als ik werk, sta ik rond kwart voor 7 op, haal ik Lotte uit bed maken we ons klaar om weg te gaan. Lotte gaat ongeveer twee dagen in de week naar de opa’s en oma’s. Daar heeft ze het heerlijk. Ik ga dan werken en haal haar na mijn werkdag weer op. Dan eten we gezellig met het gezin samen en na het eten spelen we, gaat Lotte in bad, verhaaltje en een liedje en dan gaat Lotte lekker slapen. Dan begint onze avond! Ook dat vind ik een heel fijn moment van de dag, omdat je ook samen een relatie hebt en het heel belangrijk is om hier tijd aan te besteden. Als ik vrij ben, zien onze dagen er een stuk relaxter uit en hebben we tijd om lekker uit te slapen en leuke dingen samen te doen.


Wat voor moeder vind je jezelf?

Ik zie mijzelf als een liefdevolle, gestructureerde moeder. Zelf ben ik erg gehecht aan structuur en duidelijkheid. Ik merk dat Lotte daar ook heel veel baat bij heeft. Soms is dat ook best wel eens lastig met een peutertje met een eigen wil, dus ik ben aan het leren om soms meer los te laten. Dat maakt het leven wel makkelijker.


Welke vrouwen bewonder je om wat ze doen/wie ze zijn? Wat maakt hen zo bijzonder?

Ik denk meteen aan de vrouwen in mijn omgeving die allemaal in dezelfde fase zitten zoals wij. Jonge kindjes, druk sociaal leven en daarnaast nog aan het werk zijn.

Als ik dan zie hoe iedereen zijn gezinsleven heeft georganiseerd, ieder op zijn eigen manier, maar wel de manier die bij hen past, word ik daar blij van. Ieder heeft zijn eigen normen en waarden en ik vind het mooi om te zien dat ieder dat in de opvoeding een plaatsje geeft en daarnaast nog een sociaal leven en werkleven combineert met het moederschap.


Heb je een 'gouden tip' om het leven van andere mama’s een beetje fijner te maken?

Trek jezelf niet teveel aan van anderen. Geloof in jezelf en in je eigen moederinstinct. Soms krijg je wel eens “ongevraagde adviezen”. Sommige kunnen nuttig zijn, anderen minder. Blijf vertrouwen in jezelf en laat je niet teveel leiden door anderen.

En geniet van het moment. Dat probeer ik ook te doen, al is dat soms best lastig in onze snelle, drukke maatschappij.


Wat wil je je kindjes meegeven?

Ben lief voor een ander en altijd eerlijk. Ook vinden we het heel belangrijk dat de kinderen in zichzelf geloven. “Het is goed wat je doet”. Laat de kinderen maar ontdekken wie ze zijn, wel binnen bepaalde grenzen die wij voor hen aangeven.


Welk boek ligt op jouw nachtkastje?

“Mama wat zit er in je buik”. We proberen Lotte zo goed mogelijk voor te bereiden op de komst van haar broertje en hebben verschillende boekjes voor haar. Dit boek is echt ontzettend leuk, een echte aanrader. Daar naast ligt ook het boek Judas. Ik probeer er al maanden verder in te komen, maar ik heb er weinig tijd voor gehad helaas.


Welke lessen heb je bij Puur Mama gevolgd en wat heeft het je opgeleverd?

Ik heb tijdens de zwangerschap van Lotte de “Zwanger in balans” cursus gevolgd. Ik was altijd een beetje sceptisch over het concept yoga, maar het wekte wel mijn nieuwsgierigheid. Mijn zwangerschap vond ik een goed moment om het eens uit te proberen. Arjanneke heeft mij met deze cursus verrast. Ik ben geen “zweverig” type, en deze cursus sloot perfect hierbij aan.

Arjanneke heeft, naast goede oefeningen voor lichaam en geest, ook veel kennis met ons gedeeld. Het gezegde “kennis is macht” is voor mij hierbij treffend. Verschillende onderwerpen over zwangerschap, bevallen en kraamtijd zijn aan de orde geweest. Ook werden er goede tips gegeven. Door de combinatie van oefeningen en kennis delen, ben ik heel rustig de bevalling in gegaan. De contacten met andere puur-mama’s waren ook heel leuk. Zo leuk dat ik nog steeds contact heb!

Een concrete tip, die ik zeker weer ga gebruiken tijdens mijn aankomende bevalling, is de tip van de kammetjes. Je houdt de haarkammetjes in je handen en de tanden van de kam druk je in je handpalmen tijdens de weeën (accupressuur). Voor mij verlegde dit de pijn van mijn weeën naar mijn handen.


Hoe heb je de geboorte van je kindje ervaren?

Mensen kijken me altijd vreemd aan als ik zeg: “fantastisch”.

Door mijn instelling voorafgaand aan de bevalling (het over me heen laten komen, de ademhaling en de kennis die ik heb opgedaan), was ik vrij nuchter. Ik moet hierbij wel zeggen, dat er geen complicaties tijdens mijn zwangerschap/bevalling opgetreden zijn.

Ik wilde graag in het ziekenhuis bevallen, achteraf was dit niet nodig, maar omdat ik hier vooraf heel stellig in was, heeft de verloskundige dit ook doorgezet.

Uiteindelijk heeft hij samen met een verpleegkundige de bevalling geleid. Je hoort soms nare verhalen over een ziekenhuisbevalling, maar omdat het zo snel ging en de weeën voor mij echt enorm meevielen, was het net alsof ik thuis was.

Er is heel erg goed geluisterd naar de wensen die we hebben gehad, en daarin voel ik me dan ook erg gesteund.

Ik heb de bevalling heel bewust meegemaakt en door de keuzes die we gemaakt hebben, heb ik er echt van kunnen genieten. De coaching van de verloskundige was hierbij erg prettig. Een tip die ik dan ook heb, is om goed te luisteren naar wat er tegen je gezegd wordt.

En dan…het gevoel dat je kindje op je buik gelegd wordt, samen met het gevoel dat je dit toch wel even hebt gedaan, bezorgde mij een enorm geluksgevoel. En nog steeds, als ik eraan terugdenk, is dit de mooiste dag van mijn leven en mijn beste prestatie ooit geweest!


Is er nog iets anders dat je graag wilt delen?

Neem de tijd om je kindje te leren kennen. Wat voor het ene kind werkt, werkt voor het andere kind niet. Leer echt te kijken naar je kindje en je kindje te zien. Knuffel met ze en geef ze de liefde en aandacht die ze verdienen. “Aandacht maakt alles mooier”. Dus ook de aandacht voor je kindje. Geniet!!! Want de tijd gaat al zo snel.

Comentarios


bottom of page