Babydragen met Sarina

Bijgewerkt op: 10 nov. 2021

Door Sarina


Tijdens mijn zwangerschap wist ik al vrij snel: ik wil mijn baby strakjes gaan dragen!

Ik loop dagelijks lange stukken met de hond en het leek me niks om alle wandelingen aan te moeten passen op wandelwagen-vriendelijk terrein. 

Daarbij leek het me ook erg fijn en gezellig om mijn baby’tje zo lekker tegen me aan te hebben. 


Omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn om je baby te dragen ben ik er eindeloos over gaan lezen en filmpjes gaan kijken, want hoe weet ik nou wat ik wil?

Een doek leek me zo lastig, met die ingewikkelde knopen. En voelt dat niet heel opgesloten voor jezelf? 

En draagzak (carrier) leek me dan veel makkelijker. Het lastige daarin is alleen wel: er zijn ontzettend veel niet-ergonomische carriers op de markt.

Uiteindelijk koos ik voor de Storchenwiege carrier, een hele fijne draagzak van geweven stof (katoen) die je deels klikt en deels knoopt.


Mijn zoontje Connor lag in stuit en is daarom met een keizersnee geboren. Niet helemaal wat ik van tevoren in gedachten had natuurlijk, maar ja, ik denk nog steeds dat dit voor hem de beste optie was. Hierdoor duurde het wel iets langer voor ik het zag zitten om te gaan dragen. Ik denk dat Connor een week of 4 was toen ik hem voor het eerst in de draagzak had. Wat een klein frummeltje nog!! Maar oh wat was het heerlijk om hem zo met me mee te dragen. Hij lag zo lief met zijn handjes en zijn gezichtje tegen me aan en vaak viel hij tijdens het dragen binnen no time in slaap. 

Al snel gebruikte ik de draagzak meer dan de wandelwagen, ik vond het ideaal! En gewoon gezellig ook hoor. De meeste reacties zijn positief, al zijn er volgens mij nog steeds heel veel mensen die het niet echt snappen...

Die ‘s zomers vragen: “Is dat niet te warm?” En ‘s winters: “Is dat niet te koud?” Andere reacties zijn: “Wat zit jij daar lekker” of “Zo heb je tenminste je handen vrij”. Oh, en nu Connor bijna 1 is en al een hele knul krijg ik voornamelijk de vraag: “Is dat niet zwaar?”


Om voor eens en altijd die vragen te beantwoorden: Wanneer het echt tè warm is dan draag ik niet, te koud is het niet zo snel, en soms is het wel zwaar ja, vooral als ik moe ben merk ik dat m’n rug en bekken het minder goed aankunnen. Maar toch, als hij ‘goed zit’ dan valt het gewicht eigenlijk wel mee.


Inmiddels gebruik ik naast de draagzak ook ringslings en draagdoeken. Mijn favoriete ringsling is er eentje uit Schotland van een fijne wolmix. Hij is niet alleen heel mooi maar wol heeft ook geweldige temperatuur regulerende eigenschappen. 

Ik heb doeken in verschillende lengtes maar wel allemaal van katoen. De meeste doeken heb ik trouwens tweedehands, dan zijn ze al lekker zacht en ingedragen ;) 

Mijn favoriete knopen zijn de fwcc, de fcc en de ruck. Als je nu denkt ‘whut?!’ dan snap ik je helemaal! Draagtaal is bijna een taal op zich en ik Google ook regelmatig afkortingen.

Sowieso is internet een bron van eindeloze informatie. Op YouTube zijn heel veel tutorials te vinden van verschillende knopen. Zelf heb ik ze g