top of page

Babydragen met Sarina

Bijgewerkt op: 28 feb.

Door Sarina


Tijdens mijn zwangerschap wist ik al vrij snel: ik wil mijn baby strakjes gaan dragen!

Ik loop dagelijks lange stukken met de hond en het leek me niks om alle wandelingen aan te moeten passen op wandelwagen-vriendelijk terrein. 

Daarbij leek het me ook erg fijn en gezellig om mijn baby’tje zo lekker tegen me aan te hebben. 


Omdat er ontzettend veel mogelijkheden zijn om je baby te dragen ben ik er eindeloos over gaan lezen en filmpjes gaan kijken, want hoe weet ik nou wat ik wil?

Een doek leek me zo lastig, met die ingewikkelde knopen. En voelt dat niet heel opgesloten voor jezelf? 

En draagzak (carrier) leek me dan veel makkelijker. Het lastige daarin is alleen wel: er zijn ontzettend veel niet-ergonomische carriers op de markt.

Uiteindelijk koos ik voor de Storchenwiege carrier, een hele fijne draagzak van geweven stof (katoen) die je deels klikt en deels knoopt.


Mijn zoontje Connor lag in stuit en is daarom met een keizersnee geboren. Niet helemaal wat ik van tevoren in gedachten had natuurlijk, maar ja, ik denk nog steeds dat dit voor hem de beste optie was. Hierdoor duurde het wel iets langer voor ik het zag zitten om te gaan dragen. Ik denk dat Connor een week of 4 was toen ik hem voor het eerst in de draagzak had. Wat een klein frummeltje nog!! Maar oh wat was het heerlijk om hem zo met me mee te dragen. Hij lag zo lief met zijn handjes en zijn gezichtje tegen me aan en vaak viel hij tijdens het dragen binnen no time in slaap. 

Al snel gebruikte ik de draagzak meer dan de wandelwagen, ik vond het ideaal! En gewoon gezellig ook hoor. De meeste reacties zijn positief, al zijn er volgens mij nog steeds heel veel mensen die het niet echt snappen...

Die ‘s zomers vragen: “Is dat niet te warm?” En ‘s winters: “Is dat niet te koud?” Andere reacties zijn: “Wat zit jij daar lekker” of “Zo heb je tenminste je handen vrij”. Oh, en nu Connor bijna 1 is en al een hele knul krijg ik voornamelijk de vraag: “Is dat niet zwaar?”


Om voor eens en altijd die vragen te beantwoorden: Wanneer het echt tè warm is dan draag ik niet, te koud is het niet zo snel, en soms is het wel zwaar ja, vooral als ik moe ben merk ik dat m’n rug en bekken het minder goed aankunnen. Maar toch, als hij ‘goed zit’ dan valt het gewicht eigenlijk wel mee.


Inmiddels gebruik ik naast de draagzak ook ringslings en draagdoeken. Mijn favoriete ringsling is er eentje uit Schotland van een fijne wolmix. Hij is niet alleen heel mooi maar wol heeft ook geweldige temperatuur regulerende eigenschappen. 

Ik heb doeken in verschillende lengtes maar wel allemaal van katoen. De meeste doeken heb ik trouwens tweedehands, dan zijn ze al lekker zacht en ingedragen ;) 

Mijn favoriete knopen zijn de fwcc, de fcc en de ruck. Als je nu denkt ‘whut?!’ dan snap ik je helemaal! Draagtaal is bijna een taal op zich en ik Google ook regelmatig afkortingen.

Sowieso is internet een bron van eindeloze informatie. Op YouTube zijn heel veel tutorials te vinden van verschillende knopen. Zelf heb ik ze geoefend met een knuffel en daarna pas met Connor. Het is een handigheidje, dat knopen. Maar als je eenmaal doorhebt ‘Oh, als ik daar trek dan wordt het daar strakker’ dan heb je het zo onder de knie! 


Hetzelfde geldt voor de verschillende blends. Sommigen geven de voorkeur aan dikke, stugge doeken en anderen juist aan zachte doeken. Ik heb beide geprobeerd en ga het liefst voor een middenmoot. Een zachte katoenen doek, een tencel mix of een wolmix. 


Ook een dingetje in die draagwereld: stash-onrust. Op de één of andere manier hebben de meeste draagmama’s binnen no time meerdere doeken en/of dragers. De stash. En er zijn altijd doeken in je stash die je eigenlijk maar mwah vind, doeken die favoriet zijn en dan zijn er nog de doeken die je heeeel graag aan je stash wil toevoegen (ISO/DISO = (Definately) In Search Off).  Zo heb ik pas een doek kunnen kopen waar ik al heel het jaar naar op zoek was! Vet spannend want ik kocht hem van een mama in Slovenië! Maar hij is er en ik ben helemaal gelukkig :). Momenteel ben ik eigenlijk heel tevreden over m’n stash, ik wacht alleen nog op een nieuwe drager omdat de Storchenwiege te klein wordt voor Connor.


En ik ben vast van plan zo lang mogelijk te blijven dragen want ik vind het heerlijk en Connor vindt het ook wel prima volgens mij. 

Hieronder wat voordelen van dragen op een rijtje:

  • Het stimuleert de hechting tussen jou en je baby

  • Je baby voelt zich veilig en kan prikkels beter verwerken

  • In de draagpositie neemt je baby deel aan jouw dagelijkse activiteiten. Hier leert je baby van en dit komt de psychosociale ontwikkeling ten goede

  • De bewegingen in een draagdoek/draagzak dragen bij aan een goede ontwikkeling van het evenwichtsorgaan

  • Onderzoek heeft aangetoond dat baby’s die regelmatig gedragen worden, minder vaak huilen en minder vaak last hebben van krampjes en reflux dan baby’s die niet vaak gedragen worden

  • Ook ideaal voor borstvoeding: de nabijheid van je baby bevordert de afgifte van prolactine en zorgt er bovendien voor dat je eerder hongersignalen van je baby opvangt zoals ‘zoeken’, sabbelen en tong uitsteken

  • Een draagdoek/draagzak is veel makkelijker meenemen dan een wagen. Ideaal in de stad of op vakantie! 

  • En tot slot, je hebt zelf lekker je handen vrij. Zoals ik al zei: ik ga graag met de hond wandelen en de fijnste wandelgebieden zijn over het algemeen niet geasfalteerd ;)


Uiteraard zijn er wel wat dingen om op te letten als je wilt gaan dragen. Zo is een juiste houding heel belangrijk voor je baby. Een ergonomische houding is de M-houding, ook wel kikkerhouding genoemd. Hierbij zijn de benen van de baby opgetrokken waardoor de knietjes hoger zitten dan de billen. De rug vormt hierbij een mooie bolling. Dit kan alleen als de benen tot in de knieholte ondersteund worden.

Twijfel je over een drager of over je knooptechnieken? Vraag dan vooral advies aan een draagconsulent! Er zijn verschillende sites die je naar een gediplomeerde draagconsulent bij jou in de buurt kunnen leiden.

 


En verder: volg je moedergevoel! Jij kent jouw baby en jouw lichaam het beste. Doe wat goed voelt voor jullie beiden en laat je niet gek maken door de buitenwereld. Als jij je kind wil dragen moet je dat vooral doen, geloof me dit maakt je echt geen geitenwollensok ;) 

Maar ook dan kunnen er dagen zijn dat jij of je baby er even geen zin in hebben, en ook dat is prima! Uiteindelijk kom je de dag het fijnst door als jullie het allebei naar je zin hebben. 

157 weergaven

Comments


bottom of page