top of page

7 manieren om ontspannen te bevallen

Ontspanning helpt enorm bij het verlichten van pijn en het bevorderen van een soepel verloop van de bevalling. Hier zijn zes manieren om ontspannen te bevallen:  1. Weet wat je te wachten staat! Volg een zwangerschapscursus zoals een eendaagse bevalcursus, zwanger in balans of een online cursus om het proces van geboorte te begrijpen en zo de mogelijke angst voor het onbekende weg te nemen.

  2. Ademhalingstechnieken: Leer verschillende ademhalingstechnieken, zoals diepe buikademhaling of gecontroleerde ademhaling, om je te helpen ontspannen tijdens de weeën.


3. Ontspanningsoefeningen: Probeer ontspanningstechnieken zoals progressieve spierontspanning, waarbij je je spieren één voor één aanspant en weer ontspant. Dit kan helpen bij het verminderen van spanning en angst. Yoga en hypnobirthing dragen bij aan ontspanning tijden de geboorte.


4. Massage: Vraag je partner of een vertrouwd persoon om je tijdens de bevalling te masseren. Zachte aanraking kan helpen bij het verlichten van pijn en het bevorderen van ontspanning.


5. Omgevingsfactoren: Creëer een rustige en comfortabele omgeving. Dim de lichten, speel rustgevende muziek af en zorg voor een aangename temperatuur in de kamer.


6. Geboorteplan: Maak een geboorteplan waarin je je voorkeuren en wensen voor de bevalling opneemt. Dit kan je helpen je beter voor te bereiden en een gevoel van controle te behouden, wat kan bijdragen aan ontspanning.


7. Ondersteuning: Zorg voor goede ondersteuning tijdens de bevalling. Naast je verloskundige kan een doula je bijstaan en je helpen ontspannen door middel van geruststellende woorden en aanmoediging.


Onthoud dat elke bevalling uniek is, en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken welke technieken het beste voor jou werken. Praat ook altijd met je zorgverlener voor advies en begeleiding tijdens de bevalling.

Comments


bottom of page