top of page

Duurzame Sint en Kerst

Bijgewerkt op: 25 nov. 2019


Dit jaar ga ik het anders doen. Maar soms, (behalve bij de aardappelen) lijkt duurzamer leven toch moeilijker dan gedacht.

Want wat koop je voor een vijfjarig meisje dat eigenlijk dol is op Hatchimals of hoe die dingen heten, en voor een stoere jongen van 8?

Ik vind het toch een gedoe... En in mijn geval resulteert het er dan vaak in dat ik toch richting de Action/Trekpleister/Kruitvat/Wibra/Zeeman sjees en snel mijn tas volprop met goedkoop, onnodig maar best leuk plastic spul.



Om dat dit jaar te voorkomen, of in ieder geval duurzamer te maken, schrijf ik dit blog als stok achter de deur.


Doel

Ja ja, het is echt waar! Dit jaar ga ik voor duurzame cadeaus; meer natuurlijke materialen, minder spul dat in no-time weer in de afvalbak belandt. Zowel voor volwassenen als voor de kinderen. In ieder geval wil ik geen nieuw plastic speelgoed kopen. Mocht ik tóch bij plastic uitkomen; dan worden het in dit geval cadeautjes van de kringloopwinkel, doorgeef- vriendinnenspul, marktplaats enzo.


Hout voor kinderen

Het meest houd ik van houten speelgoed. Op facebook zijn er veel groepen te vinden waarin houten speelgoed wordt aangeboden en besproken, zoals bijvoorbeeld deze. Maar uiteraard denk ik ook aan (bord)spellen, boeken en knutselmateriaal.


Recycle Sint

Wellicht is er bij jou in de buurt een 'recycle sint'. Dit zijn superleuke ruil-events waar je fijne cadeautjes kunt scoren. Volgend jaar toch maar eens proberen!


Hoeveel cadeautjes voor de kinderen?

Ik vond op internet een handig versje wat jou en mij misschien kan helpen bij het kiezen voor cadeautjes in de schoen of op sinterklaasavond:

1 thing they want, 1 thing to read, 1 thing they need.

Eventueel aan te vullen met 1 thing to do en/of 1 thing to wear.


Sinterklaasspel

Naast dat de kindjes de schoen een paar keer mogen zetten, spelen we in de familie al jaren het sinterklaasspel met de volwassenen. Hilarisch! Wat een lol hebben wij iedere keer. Alleen moet je wel tegen je verlies kunnen, want er bestaat in de versie die wij spelen de mogelijkheid dat je buurman of buurvrouw er met de buit vandoor gaat en jij met lege handen het feest verlaat. De kleintjes tot 12 jaar spelen het spel niet mee maar krijgen tussendoor cadeautjes en helpen mee (mogen gooien met de dobbelstenen en cadeautjes pakken enz).


Zo werkt het:

1) Je koopt één cadeautje dat je heel graag zelf wilt hebben (spreek met elkaar een prijs af; wij doen altijd rond de 7 euro).

2) Je geeft 2 dingen weg die je niet meer hoeft. (Een dubbele kaasschaaf, een puzzel die je al 100 keer hebt gedaan, een karaf uit je kerstpakket van vorig jaar enzovoort). Wil je een nog veel meer lol dan kies je voor één leuk en één zo lelijk mogelijk cadeau.

4) Je regelt plakband om de spelregels op te hangen of je kiest een spelleider

5) 2 dobbelstenen en een dienblad/doosje waar je ze op/in kunt werpen

6) Kookwekker of alarm op telefoon


Klik hier voor de spelregels en extra ideëen. Er zijn nog wel100 varianten te googlen dus leef je uit zou ik zeggen ;). Uiteraard smullen we hierbij van (zelf gebakken) kruidnoten en eventueel pepernoten en gevuld speculaas.


Hoe ga jij het aanpakken dit jaar?


Liefs,


Arjanneke



88 weergaven
bottom of page